044 558 2299

Yritystapahtumia ja taloushallintoa


      Soita meille            044 558 2255

Suosittele meitä

Facebook Twitter 0Jaa

Birkkalan tila kasvattaa luomuspelttiä


Speltti on vehnän sukuinen, vanhimpia tunnettuja viljakasveja. Sen historia tiedetään tuhansia vuosia taaksepäin. Speltti on vahva kasvi ja on kestänyt aikojen saatossa monet haasteet. Se on säilyttänyt alkuperäisen koostumuksen, joten luomuna se on parasta mahdollista ravintoa.


Lietlahden tila, Suomen suurin luomuporkkanan tuottaja

Kauniin oranssin värinen porkkana on Suomen suosituin juures, eikä suotta! Porkkanalaatikko, -raaste, -sämpylät ja monet muut jokapäiväiset tutut ruoat ja juhlaherkut saa helposti porkkanasta. Mitä eroa on luomuporkkanalla ja tavanomaisesti viljellyllä? Luomuporkkana kasvaa puhtaasti ilman kemiallisia torjunta-aineita tai lannoitteita ja sen huomaa porkkanan maussa.

Lietlahden tilalla Etelä-Savossa, Haukivuorella, on viljelty maata jo 1700-luvulta lähtien. Silloin kaikki oli aitoa luomua, ei vielä tunnettu kemiallisia lannoitteita. Tila siirtyi 1900-luvun alkupuolella ajan hengen mukaisesti tavanomaiseen viljelyyn, mutta kun vuonna 1995 yrittäjäsukupolven vaihdos tehtiin, päätettiin siirtyä luomuun. Luonnonkauniin Kyyveden rannalla tilaa viljelee nyt Paavo Pulkkinen. Luomu oli luonnollinen valinta innovatiiviselle ja iloiselle nuorelle viljelijälle, joka halusi tuottaa hyvää ja terveellistä ruokaa ja huolehtia luonnon hyvinvoinnista. Kuluttajien kiinnostus luomuun alkoi lisääntyä, vaikka se olikin silloin vielä melko pientä Suomessa. Mutta nyt yli 20 vuotta myöhemmin Lietlahden tila on Suomen suurimpia luomuporkkanan tuottajia. Paavo Pulkkinen on tehnyt oikeita ratkaisuja.

Luomuporkkanan viljely vaatii hyvää ammattitaitoa ilman kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita. Porkkanalla on vaarana tuholaiset ja taudit, jotka pitää torjua luomuporkkanan viljelyssä ilman myrkkyjä. Taitava luomuviljelijä tietää, että maan peruskunto pitää olla kunnossa, jotta kasvulle luodaan parhaat mahdolliset olosuhteet. Lietlahden tilalla on viljelypinta-alaa 18 ha. Porkkanat kylvö jaksotetaan, jotta kasvien hoito ja sadonkorjuu onnistuvat parhaiten. Taimet suojataan harsolla ja ensimmäiset rikkaruohot liekitetään ja porkkanarivien välit harataan traktorilla. Käsityötäkin silti tarvitaan rikkaruohojen kitkemisessä. Tilalla onkin parhaimmillaan 15 työntekijää. Ensimmäiset porkkanat nostetaan elokuussa, pestään ja pakataan tilan omassa pakkaamossa. Tuoreverkko Oy koordinoi 50 viljelijän tuotteiden markkinoinnin keskusliikkeille ja esimerkiksi kaikki Pirkka-luomuporkkanat ja Suvituore Paavon porkkanat tulevat Lietlahden tilalta. Pakkaamon toiminta jatkuu keväälle ja sitten alkaakin taas uusi luomuporkkanan kylvö ja kasvukausi.

Haukivuori on pieni paikkakunta, mutta siellä on erinomaista yhteistyötä paikallisten viljelijöiden kesken. Kylän peltoja kierrätetään viljelykierrossa ja maan kunto pysyy viljelylle suotuisana. Samoin työntekijöitä voidaan hyödyntää monella tilalla, kun marjanpoiminta loppuu, työntekijät voivat siirtyä kasvitiloille. Etelä Savon energiayhtymä on rakentanut alueelle kiertotaloutta kehittävän biokaasulaitoksen, jossa on 10 tilaa mukana. Biokaasun pääasiallinen polttoaine naudan lanta ja sitä voidaan käyttää autojen polttoaineena. Laitoksesta saadaan luomukelpoista lannoitetta pelloille. Kasvitilat voivat toimittaa tarpeen mukaan ylimääräiset satojätteet biokaasulaitokseen, mutta osa myyntiin kelpaamattomasta porkkanasta menee talvella karjatilalle. Luomutaloudessa kaikki edistää luonnon hyvinvointia ja tuottaa terveellistä ja maukasta ravintoa.